11 Kasım 2013 Pazartesi

Coimbra


Coimbra




1300′lü yıllara kadar Portekiz Krallığının başkentliğini bile yapan Coimbra kenti bugün Portekiz’in en eski ve en önemli üniversite kenti olarak biliniyor.Bizdeki Eskişehir gibi..1290’da Kral Dom Diniz (Dionysius) tarafindan kurulan Coimbra Üniversitesi (portekiz’ce: Universidade de Coimbra) Portekiz’in ve tüm Avrupanin en eski Üniversitesidir ve halen Avrupa’nin en önemli bilgi ve arastima merkezlerinden biridir.
Lizbon’dan Porto’ya yani güneyden kuzeye uzanan yol üzerinde içeride bulunan Coimbra aynı zamanda Fado’nun en eski ve toplumsal olaylara değinen, ve Lizbon’da yapılan Fado’dan oldukça farklı kabul edilen bir türünün de çıkış noktası.








Uzaktan Üniversitenin görünümü,şehrin en tepesinde bulunuyor.







Üniversite öğrencisi bir kız..Okul üniformaları bu şekilde.


Coimbra'dan genel görüntüler;













Arg Katedrali


Portekizin en eski katedrali.Tarihi 1162 ye uzanıyor.Burada eski kralların mezarlarının bulunduğunu öğrendik.
Bu katedralin basamaklarında yaz akşamları fado sahnesine dönüşüyordu. Öğrenciler Coimbra fadolarını bu katedralin basamaklarında söylüyorlar.Mezuniyet törenleri,yeni akademik yıl festivallerle kutlanıyor..










Coimbra Fadosu


Portekizde Fado 2 ye ayrılır.Biri Coimbra fadosu diğeri ise Lizbon fadosudur..İkisinin birbirinden farkı ise Coimbra fadosunda aşk ve sevda dışındaki konularada yer verilmesidir.Ve çoğunlukla erkekler şarkıcılar ve vokaller tarafından seslendirilir.








Coimbra'nın bir çok yerinde kendi guruplarını oluşturup sokakta fado söyleyen üniversite öğrencilerini görebilirsiniz.




Santa Cruz Manastırı

1131 yılında St. Agustina (Hristiyan düşünür,hristiyanlık düşünce sistemini kuran kişi) anısına yapılmıştır.
Burada Kral Alfonso'nın mezarı bulunuyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder